قبل از تعریف سیستوسکوپی لازم است یک تعریف کوتاه در مورد آندوسکپی بدانید.
اندوسکوپی به عمل مشاهدهٔ درون بدن با هدف تشخیص و یا درمان گفته میشود.
سیستوسکوپی یک نوع اندوسکوپی است که به کمک آن متخصص اورولوژی ( متخصص مجاری ادراری ) میتواند درون مثانه و مجرای ادرار را با استفاده از دستگاهی به نام سیستوسبکوپ مشاهده نماید.
دستگاه سیستوسکوپ که مجهز به یک لنر( دوربین ) و منبع نور است جهت بررسی به مثانه و مجرای ادرار توسط متخصص اورولوژی وارد میشود. لازم به ذکر است بعضی از سیستوسکوپ ها مجهز به تجهیزات دیگری برای انجام جراحی و درمان نیز می باشند.
معمولا بعد از انجام سیستوسکوپی ، امکان دارد در ابتدا در مجرای ادرار درد داشته باشید و در چند روز اول بعد از عمل، احساس تکرر ادرار و سوزش کنید. این درد ، سوزش و تکرر ادرار بعد از 1 الی 2 روز بهبود یافته و فردی که سیستوسکوپی انجام داده است میتواند به فعالیت روزمره خود ادامه دهد.
سیستوسکوپی میتواند متخصص اورولوژی را در پیدا کردن علت بی اختیاری ادرار ، ادرار دردناک همراه با سوزش ، مثانه پر کار ، وجود خون در ادرار در بیمار و همچنین علت بروز عفونت های مجرای ادراری کمک نماید. البته سیستوسکوپی معمولا زمانی که بیمار عفونت مجرای ادرار فعال داشته باشد انجام نمی شود.
سنگ های مثانه ، التهاب های مثانه و سرطان مثانه را میتواند مثال هایی برای این مورد دانست
همانطور که در بالاتر گفته شد ممکن است دستگاه سیستوسکوپ مجهز به ابزار خاص دیگری از طریق مجرای ادرار به بدن وارد شود تا با کمک آن در برخی از شرایط خاص ، مشکلات مربوط به مثانه درمان شود. از جمله مشکلاتی که میتوان با این وسیله درمان نمود ، میتوان از تومورهای مثانه بسیار کوچک نام برد که به کمک ابزار همراه دستگاه سیستوکوپ حذف خواهد شد.
متخصص اورولوژی میتواند به وسیله دستگاه سیستوکوپی تنگ شدن مجرای ادرار در جایی که از غده پروستات می گذرد را تشخیص دهد
سیستوسکوپی می تواند در مطب توسط متخصص اورولوژی همراه با بی حس کننده مجرای ادرار و یا به صورت یک عمل سرپایی در کلینیک و با تزریق آرام بخش به بیمار و یا در اتاق عمل با بیهوش کردن بیمار صورت پذیرد . البته تشخیص چگونگی انجام سیستوسکوپی توسط متخصص اورولوژی تعیین میگردد .
در سیستوسکوپی وسیله ای به نام سیستوسکوپ از راه مجرای ادرار وارد مثانه شده و با بررسی آن توسط متخصص اطلاعات با ارزشی از مثانه ، مجرای ادرار و پروستات به دست خواهد آمد.
در بیمارانی که میبایست عمل پروستان انجام دهند ، قبل از عمل حتما میبایست سیستوسکوپی انجام دهند تا با اسکن مجرای ادرار و مثانه ، التهاب های مثانه تشخیص داده شود.
نوع مخملی شکل تومور های مثانه با هیچ وسیله ی دیگری به غیر از سیستوسکوپ قابل تشخیص نیستند و تنها به وسیله سیستوسکوپی قابل تشخیص میباشند.
متخصص اورولوژی قبل از سیستوسکوپی موارد زیر را به شما گوش زد خواهد کرد:
در حین انجام این پروسه از مسکن درون وریدی و یا بی هوشی عمومی استفاده میشود. پس بهتر است برای انجام سیستوسکوپی فردی همراه شما باشد تا پس از انجام این پورسه شما را همراهی نماید.( ممکن است چند ساعتی پس از تزریق دارو بیهوشی و یا مسکن تاثیرات آن در بدن شما باقی بماند و شما حالت گیجی داشته باشید ) . پس از انجام این پروسه رانندگی کردن پیشنهاد نمیگردد و همچنین از قبل برای دوره نقاهت 1 الی 2 روزه خود برنامه ریزی نمایید.
یک سیستوسکوپی ساده و سر پایی تا حدود 15 دقیقه به طول می انجامد. اما زمانی که به کمک داروی ضددرد یا بی حس کننده یا بی هوشی عمومی انجام می شود، این زمان به 30 دقیقه افزایش میباشد. سیستوسکوپی شامل پروسه تخلیه مثانه ، بی حسی و یا بی هوشی ، ورود سیستوسکوپ به بدن ، معاینه توسط سیستوسکوپ ، تزریق محلول استریل به مثانه ، نمونه برداری از بافت مثانه میباشد. میتوانید در ادامه این مطلب شرح هر کدام از این مراحل را مطالعه فرمایید:
قبل از انجام پروسه از شما خواسته می شود مثانه خود را تخلیه نمایید: پس از آن میبایست بر روی یک تخت خاص بر روی پشت خود دراز بکشید. به این صورت در حالتی قرار خواهید گرفت که پاهایتان به کمک بند هایی در بالا قرار می گیرد و زانوهایتان خم می شوند
امکان دارد به تشخیص متخصص اورولوژی به داروی ضد درد ویا بی هوشی نیاز داشته باشید .. اگر یک آرام بخش یا مسکن ( داروی ضد درد ) دریافت کردید، حس خواب آلودگی و ریلکس بودن در حین سیستوسکوپی خواهید داشت اما باز هم هوشیار خواهید بود. اما اگر از بیهوشی عمومی استفاده شود، در انجام پروسه درمانی بی هوش بوده و از روند انجام این پروسه مطلع نخواهید بود.
متخصص اورولوژی ، قبل از وارد کردن دستگاه سیستوسکوپ به بدن شما ، برای تسکین درد هنگام ورود دستگاه یک ژل بی حس کننده به مجرای ادرار شما خواهد مالید و پس از آن چند دقیقه صبر کرده تا آلت تناسلی شما بی حس گردد. سپس کوچک ترین سیستوسکوپ را از طریق نوک آلت تناسلی وارد مجرای ادرار مینماید.در صورت نیاز اسکوپ های بزرگتر برای وارد کردن ابزارهای جراحی و یا برای نمونه برداری از بافت های درون بدن و مثانه استفاده میگردد.
دستگاه سیستوسکوپ دارای یک لنز همچون تلسکوپ میباشد که پس از ورود مجرای ادرار شما میتواند بخش های درونی مجرای و مثانه را بزرگ نموده و تصویر آن را در یک صفحه ویدیویی نمایش دهد تا متخصص اورولوژی بتواند از طریق آن تمامی قسمت ها را معاینه نماید.
یکی از مراحل سیستوسکوپی تزریق محلول استریل به مثانه میباشد. این عمل باعث بزرگ شدن مثانه شما میشود تا متخصص بتواند بهتر به داخل مثانه را معاینه نماید. امکان دارد در هنگام پر شدن مثانه توسط محلول استریل احساس درد نمایید . این درد طبیعی بوده و شما میتوانید پس اتمام مراحل مثانه خود را خالی نمایید.
امکان دارد متخصص اورولوژی با تشخیص خود نمونه هایی از بافت بدن را برای آزمایشات خاص به وسیله ابزارهای متصله به سیستوسکوپ گرفته و در اختیار آزمایشگاه قرار دهد.
سیستوسکوپی ممکن از همراه با عوارض و مشکلاتی باشد که شامل این موارد میگردد:
در موارد نادری ، دستگاه سیستوسکوپ میتواند میکروب ها را وارد مجرای ادرار نموده که منجر به عفونت شود. بوی عجیب ، تهوع ، کمردرد میتواند از علائم عفونت باشد. همچنین سن بالا بیمار ، مصرف دخانیات توسط بیمار و یا آناتومی غیر نرمال مجرای ادرار بیمار میتواند بر عفونت تاثیر گذار باشد
متخصص اورولوژی ممکن است برای قبل و بعد از سیستوسکوپی مصرف آنتی بیوتیک را تجویز نماید.
درد در ناحیه شکم و یا حس سوزش در حین ادرار پس از سیستوسکوپی بیمار طبیعی است و در گذر زمان ( 1 الی 2 روز ) از بین خواهد رفت
سیستوسکوپی ممکن است منجر به وجود کمی خون در ادرار شما شود. خون ریزی شدید به ندرت در این حالت اتفاق می افتد.اما اگر از خون ریزی جدی و شدیدی رنج میبرید حتما به پزشک خود مراجعه نمایید.
ممکن است پس از انجام این عملیات احساس نیاز بیشتر به ادرار کردن به مدت 1 الی 2 روز داشته باشید
بهتر است پس از تجربه هر کدام زا موارد زیر پس از انجام سیستوسکوپی سریعا با پزشک متخصص خود تماس گرفته و شرح حال خود را بگویید.
دوره نقاهت و سرعت بهبودی در هر بیمار متفاوت است اما دستورات مراقبتی بعد از انجام سیستوسکوپی میتواند به شما ایده کلی ای در مورد مدت زمان دوره نقاهت و بهبودی بدهد.
پزشک معالج شما ممکن است برای بعد از سیستوسکوپی دارو ضد درد و آنتی بیوتیک تجویز نماید.
این نکته را در نظر داشته باشید که مراقبت های بعدی بعد از سیستوسکوپی ، بخشی مهم و کلیدی در درمان و بهبودی بیمار میباشد. از نتایج آزمایش ادرار خود مطلع شوید وحتما به تمام توصیه های پزشک دقت نموده و در صورت بروز هر گونه مشکل به متخصص خود مراجعه نمایید. ( در صورتی که عمل سیستوسکوپی را در کلینیک اورولوژی یوروطب انجام داده اید، میتوانید در صورت هر گونه مشکل به صورت آنلاین با متخصصین اورولوژی ما در تماس باشید )
در صورتی که دکتر متخصص برای شما آنتی بیوتیک تجویز نمود ، طبق دستور العمل پزشک آن را مصرف نمایید و خودسرانه به دلیل بهتر شدن شرایط جسمی آن را کنار نگذارید.
در صورتی که پزشک برای درد بیمار ، داروی ضد درد تجویز نمود ، آن را طبق دستور العمل دکتر مصرف نمایید.
نوشیدن زیاد مایعات توسط متصص به شما پیشنهاد خواهد شد البته در شرایطی خاص این مورد میتواند برعکس باشد.
بیمار میتوانند مانند گذشته رژیم غذایی طبیعی خود را داشته باشد مگر آنکه معده بیمار ناراحت باشد که در این شرایط استفاده از غذا های نرم و کم چرب به مانند نان تست ، برنج ساده و ماست کم چرب پیشنهاد میگردد.
از انجام فعالیت های سنگین به مانند وزنه برداری ، دوچرخه سواری ، دویدن حتی آهسته و یا ورزش های هوازی تا قبل از تایید پزشک خود خودداری نمایید.
سعی کنید هر روز پیاده روی کنید. البته ذره ذره پیاده روی خود را نسبت به روز قبل افزایش دهید .پیاده روی باعث افزایش جریان خون شود و از یبوست و ذات الریه جلوگیری مینماید..
برای انجام رابطه جنسی با شریک جنسی خود از پزشک خود سوال نمایید. در هر فرد دوری از رابطه جنسی پس از انجام سیستوسکوپی متفاوت است.
شرایط رانندگی در هر بیمار متفاوت است. پس قبل از انجام رانندگی از متخصص جراح خود درباره این موضوع سوال نمایید.
زمان که احساس خستگی کردید استراحت نمایید. خواب کافی میتواند به بهبودی شما کمک کند.
پس از انجام سیستوسکوپی در حمام کردن بیمار هیچ اختلالی وارد نمیشود و میتواند به طور معمول حمام نماید. ( ممکن است در شرایط خاص متخصص ، حمام کردن بیمار را منع نماید)
همانطور که در بالاتر گفته شده در اکثر مواقع افراد میتوانند 1 الی 2 روز پس از سیستوسکوپی به شرایط عادی برگشته و به کار خود ادامه دهند.
شما میتوانید در صورت داشتن درد پس از این پروسه ، جدای از مصرف مسکن با تجویز دکتر ، کار های زیر را برای کاهش درد خود انجام دهید :
استفاده از یک پارچه تمیز و گرم و مرطوب و قرار دادن آن به روی ناحیه بیرونی مجرای ادرار ( آلت تناسلی مردان و یا واژن زنان )
حمام کردن با آب گرم میتواند در تسکین درد شما مواثر باشد ، البته در بعضی از شرایط ، حمام کردن توسط پزشک برای بیمار ممنوع میباشد. بهتر است قبل از حمام حتما نظر پزشک خود را بپرسید.
نوشیدن زیاد آب و تخلیه مکرر مثانه میتواند احساس درد و ناراحتی شما را کاهش دهد. پیشنهاد میشود پس از 2 ساعت از انجام پروژه ، در هر ساعت نیم لیتر آب بنوشید.
تفاوتی قابل توجه میان سیستوسکوپی مردان و زنان وجود ندارد. عملیات سیستوسکوپی زنان، دستگاه سیستوسکوپ از طریق واژن وارد مجرای ادرار و مثانه زنان و از طریق آلت تناسلی وارد مجرای ادرار و مثانه مردان شده و به این صورت متخصص می تواند معاینات لازم را انجام دهد.
بیماری هایی به مانند وجود خون در ادرار و یا عفونت در مجرای ادراری یا تومورهای کوچک موجود در مثان به همین شکل قابل تشخیص میباشد. لازم به ذکر است این دستگاه میتواند تومورهای کوچک موجود در مثانه را حذف نماید.
ابزار های خاصی به کمک سیستوسکوپ وارد بدن می شوند تا برخی شرایط خاص را در داخل مثانه درمان کنند. به عنوان مثال تومور های مثانه بسیار کوچک می توانند به کمک سیستوسکوپی حذف شوند.
متخصص اورولوژی میتواند در صورتی که سیستوسکوپی همراه با تست بیوپسی برای تشخیص سرطان مثانه نباشد و یا در هنگام پروسه نمونه ای گرفته نشده باشد که نیاز به ارسال آن به آزمایشگاه باشد ، نظر خود را طبق معاینات صورت گرفته اعلام نماید. اما در صورتی که عملیات سیستوسکوپی همراه تست بیوپسی و یا نمونه گیری باشد ، متخصص نظر خود را پس از اعلام جواب آزمایشات اعلام مینماید.
قیمت سیستوسکوپی وابسته به نیاز بیمار ، انواع آن و فاکتور های دیگر متفاوت میباشد و پس از معاینات اولیه توسط متخصص اورولوژی ، هزینه انجام آن به بیمار گفته میشود و در صورت تایید بیمار سیستوسکوپی انجام میپذیرد.
لازم به ذکر است قیمت سیستوسکوپی در کلینیک اورولوژی یوروطب به نسبت مراکز درمانی دیگر پایین تر بوده و درصورت درخواست شما، نامه ای با سربرگ و مهر رسمی برای بیمه تکمیلی شما تهیه خواهد شد تا شما هزینه پرداختی خود را از نهاد مربوطه دریافت نمایید. علاوه بر آن این عملیات در این مرکز توسط متخصص اورولوژی انجام خواهد پذیرفت.
تهران – شهرک غرب – خیابان دادمان – جنب بیمارستان آتیه – ساختمان پزشکان – طبقه دوم
۰۹۱۹۰۴۰۷۸۰۰
۰۲۱۸۸۵۶۳۲۴۲
کلیه حقوق مادی و معنوی برای سایت یوروطب محفوظ می باشد . هر گونه کپی برداری با ذکر منبع و لینک مجاز می باشد.